Bakalie i orzechy w diecie
Niektórzy nie przepadają, natomiast inni mogliby je jeść codziennie. Stanowisko drugiej grupy jest słuszniejsze, gdyż ich wartość odżywcza jest na wagę złota. Są źródłem błonnika i działają jak ”miotełka”, usuwając zalegający w jelitach pokarm. Zawierają bogactwo witamin i minerałów. Ziarno owsa jest wyposażone w największą ilość aminokwasów. Udowodniono naukowo, iż likwiduje zły nastrój. Dostarcza organizmowi porcję witaminy B6, wspomagając szybsze przyswajanie wiedzy. Stanowi idealne śniadanie, które sprawia, iż czujemy się syci wiele godzin. Można je wykorzystać do wielu potraw, np: placków, ciast oraz przede wszystkim owsianek, które da się przyrządzić na wiele sposób. Inni gotują ją z mlekiem, natomiast inni preferują zalać płatki na noc z wodą i wymieszać z jogurtem. Walory zdrowotne można wspomóc poprzez wkrojenie do niej owoców. Jeśli zależy nam na przybraniu na wadze, dobrym pomysłem jest dodanie wysokokalorycznego masła orzechowego i bakalii/orzechów. Warto próbować różnych przepisów i znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie.